četvrtak, 6. lipnja 2024.

utapanje tuge

 

Tko će dodati ti led razblažujući tugu i bol, kad ostaneš sam?

Naizgled nepovezano, no ipak…

Kad dođe vrijeme… „slijedite svjetlo, slijedite zvuk…“

 

Zapisi sa satsanga u Vepu (Mađarska) 30.6.16.

Kada pjevamo OM, tada se prana i apana sjedinjuju u manipuri (pupčano središte). Zvuk prvo počinje u pupku, život počinje u pupku – svijest raste i smanjuje se kroz pranu i apanu. U vrijeme samadhija ili više svijesti ili duboke meditacije, ako postoji put do sahasrare, prana i apana se sjedinjuju i dovode tu svijest kroz sušumna nadi, prema sahasrari. Tada je apana isto čista i obje se sjedinjuju, kao ida i pingala u jedno, a sušumna preuzima. Taj tok čiste prane je poput Devprijaga u Himalaji. Deva=božanski, Bog, a prijag=sjedinjenje. Te dvije moćne rijeke, Alakahandu i Bhagirati, možete vidjeti kako se sreću. To su ida i pingala i postaju potpuna Ganga, kao sušumna nadi. S tom pranom koja se mijenja u zvuk (nada) – nada rupa parabrahma – ta je nada sam Parabrahman. Ta Atma, đivatma, svijest, prana, nektar, život, kako god to zvali, postaje jedno, a to znači NADA, zvuk i kad se to razvije iz prane u zvuk, rezonanciju, počinje vibracija i dolazi u sahasraru.

Kada život odlazi iz tijela, điva, prana dolazi do pupka i onda odlučuje u kom smjeru ide. Tada se to odvija prema našoj karmi, djelima i željama, vezanostima koje imamo u to vrijeme i kvaliteta toga ovisi s kojim je indrijama povezana. Kamo će vaša svijest ići je pod utjecajem, vodstvom vaše posljednje želje. Ali ako postoje mantra i čiste misli, predanost, tada svijest nastavlja prema oslobođenju, sahasrari.

Postoji 10 indrija, osjetila, a svatko ima drugačije osjećaje, želje i prema tome će vaša duša to slijediti. Kao što voda, rijeka, potok teče i dijeli se u više smjerova, kada u taj tok bacite nešto, taj će plod, predmet teći u tok koji je jači. Tako i điva ide u određenom smjeru. Tada više nemate moći, ni utjecaja. To je poput vodopada u koji upadnete – nemate moći vratiti se. Prije imate izbora i snage, ali kada dođete do ruba, past ćete.

Prana se šalje iz pupka u ostale čakre i taj zvuk se kupa, boji, dobiva kvalitetu… Ta rezonancija dolazi do bindu čakre koja ima nektar i zvuk se filtrira kroz nektar i dolazi do sahasrare, brahmarandre. I najveća je moć u surja nadiju. On je vrlo važan i vodi nas do tog svjetla, do Brahmana…