nedjelja, 16. lipnja 2019.

o predanosti…


… Onome većem od nas samih, Kojeg smo dio, Koje je dio nas

Broj komentara: 7:

  1. Predajom, zaboravljanjem, prevladavanjem... ega? ;)
    Kad zaboravimo na sve što je egu potrebno (dobitak, ugled, pohvala, zadovoljstvo) i kada ne marimo za ono što egu stvara neugodu (gubitak, sramota, osuda, bol)... Kad nam ništa od toga nije važno, obično imamo priliku vidjeti dalje (od vlastita nosa) :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam sigurna možemo li govoriti o univerzalnim koracima kao kada, npr, nekoga uvodimo u korištenje nekog programa na računalu, ali sve se bazira na postepenom osvještavanju svojih reakcija na situacije, prihvaćanju istih, umjesto negiranja, npr, te postepenoj predaji na razne načine, npr. molitvom, mantrom, postepenom promjenom doživljavanja situacija… Paralelno s tim, ali ne nužno istom brzinom, događa se osvještavanje da ono što reagira nismo Mi, već naš ego, uvjetovan porijeklom, odgojem, doživljajima i reakcijama na situacije; ego s kojim smo poistovjećeni… Moje je iskustvo da je ego vrlo lukav i često je nemoguće bez pomoći sa strane napraviti ključne korake da se neke stvari prevladaju ili cijela priča traje puno dulje. I to je uvjetovano prethodnim iskustvima, ne samo iz ovog života. Predaja nije trenutak, ali jest mnoštvo trenutaka zrelosti koji se postepeno stapaju u način života. Kada prestanemo razmišljati o tome kako živjeti, već 'samo' počnemo živjeti, na način da nismo u konfliktu sa samima sobom, mišlju, riječju, djelovanjem, dolazimo do mira, sklada, blaženstva… i ništa drugo nije važno. No, sve je to samo filozofija, ako nema osobnog iskustva, ako ne napravimo onaj prvi korak i ne krenemo, barem s namjerom da (se) predamo. Kako reče Kći vatre, predaja uključuje i odbacivanje svih svojih uvjerenja (što uključuje i kako bi predaja trebala izgledati i kako bi se netko tko je predan trebao ponašati…) 😊

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Odličan odgovor. Otvorio sam novi blog, svaki dan budem (nadam se) zapisao neku misao. Navrati nekad.

      Izbriši
    2. Koji je blog? Daj link... :)

      Izbriši
  3. Klikni na moj ime i ispisat će ti moj profil i moj blog. Nema ništa previše, danas popodne ili navečer ide nova objava, kratka ali možeš lomiti pamet danima zbog nje.

    OdgovoriIzbriši