nedjelja, 3. veljače 2019.

o snovima…

… koji nas podsjećaju… na životne situacije, reakcije na njih, učenja tijekom života… ponekad nas upozoravaju ili daju naslutiti… ako znamo iščitati simbole kojima podsvijest daje slike snovima, mogu biti velika pomoć u razumijevanju sebe, drugih, svijeta…
Kako ovladati snovima?

Jedan od načina može biti...
JOGA NIDRA je tehnika dubokog opuštanja koja se savladava kroz različite stupnjeve. Njome se razvija sposobnost održavanja svjesnosti i pažnje, ovladava se nemirom uma i uči se kretanju u različitim razinama svijesti, pogotovo između nesvjesnog i podsvjesnog.
U pravilu se izvodi na leđima u anandasani, ali može se zauzeti i neki drugi položaj za opuštanje (npr na boku ili potrbušni) u kojem se može opustiti i ostati bez pokreta dulje vrijeme - vježba obično traje 45 minuta, ali može se raditi i kraće. Zamjenjuje nekoliko sati sna, tako da se preporučuje raditi je tijekom dana.
Na početku i na kraju joga nidre donosi se odluka - sankalpa - kojom želimo promijeniti ili poboljšati svoj život. Ponavlja se po 3x, istim riječima, jasnom, kratkom rečenicom.

O jog nidri iz Lile Amrit (knjiga o životu Sri Mahaprabhuđija):
"Jog nidra je stanje svijesti u kojem ste povezani s božanskom energijom koja prožima čitav svemir. Ona je izvan vremena i prostora i u tom stanju svijesti možete vidjeti prošlost, sadašnjost i budućnost, svoje prošle živote i što će se dogoditi u budućnosti. Tehnikom jog nidre možete razriješiti problem karmi jer su tada razine nesvjesnoga i podsvjesnoga pristupačne i jasne. To je važna tehnika, ali njome nije lako ovladati budući da uvijek postoji mogućnost da skrente u normalan san.
Ovu tehniku treba naučiti od gurua koji je i sam njome ovladao. Na početku jog nidra služi samo kao tehnika fizičkog ili mentalnog opuštanja, što nije pravi san jogija koji prodire u mnogo dublje razine svijesti. Jog nidru se ne smije zamijeniti s tehnikama autosugestije ili autogenog treninga koji ne mogu donijeti duhovnu transformaciju.
Tehniku jog nidre razvio je Sri Devpuriđi i prenio je Sri Mahaprabhuđiju. Izjave učenika potvrđuju da je Mahaprabhuđi podučavao jog nidru još od 1880.godine. Na svom putu po Himalaji, Sri Devpuriđi je prenio tehniku jog nidre i nekolicini jogija i svamija. Tako se ova tehnika postupno proširila Indijom, a zatim Europom i Amerikom."

O joga nidri možete poslušati izvatke iz kanadske radio emisije s autorom sustava JUSŽ Paramhans Svami Mahešvaranandom (na engleskom):

Nema komentara:

Objavi komentar