petak, 21. travnja 2017.

cjelovitost

integracija (lat. integratio)

  1. obnavljanje, dopunjavanje čega onim što mu je bitno;
  2. mat. izračunavanje integrala;
  3. fil. prelazak iz rastrojenog i nesređenog stanja u sređeno stanje (supr. dezintergracija)
  4. združivanje, povezivanje, spajanje u cjelinu


Od silnih vrsta integracija najzanimljivija je ona koja povezuje nas same, unutar sebe... Dijelovi tijekom ovog i drugih života koji zastadoše u svom sazrijevanju, čine nas „faličnima“, najčešće naprasno sklepanima, kako bismo mogli funkcionirati u društvu jednako čudno zakrpanom. Pačvork moze izgledati zanimljivo, ali ako se pretjera, zaboli glava. I onda se zapitam – gdje je granica tolerancije – i u smislu izdržljivosti i u smislu popuštanja.


tolerancija (lat.).

  1. prihvaćanje i podnošenje razlika (političkih, vjerskih, jezičnih i dr.)
  2. biol. sposobnost organizma da bez vidljivih oštećenja podnosi fiz. i kem. djelovanja kojima je izložen;
  3. sposobnost organizma da se postupno prilagođuje učestalom djelovanju lijekova, kemikalija i droga.
  4. tehn otklon, odudaranje od propisane ili uobičajene vrijednosti neke veličine; razlikuju se dopuštena i nedopuštena tolerancija.


Prema UNESCO-voj definiciji, tolerancija je: ”Poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti. Temelji se na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savijesti i uvjerenju te predstavlja harmoniju u različitostima. Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i poštivati da se i drugi drže svojih, prihvatiti činjenicu da ljudska bića, prirodno različita u svojim religijskim vjerovanjima i ubjeđenjima, govoru, ponašanju i vrijednostima, imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu, bez bilo kakve diskriminacije.”
(izvor Atma) 

Nema komentara:

Objavi komentar