utorak, 9. listopada 2018.

o oklopima...


Jednom sam vidjela sebe kao viteza, tromog pod oklopom, kako jedva kreće se. Sreća je nastala kad pretvorih se u djevojku na konju, koja juri ka Suncu, ne osvrčući se na povremeno granje koje put kroz šumu je zatvaralo.
Nedavno se sjetih babuški... imala sam ih nekoliko kao dijete.

I dođoh tako i do naših omotača, koša kako ih nazivamo u znanosti joge (detaljnije u fantastičnoj knjizi Skrivene snage u čovjeku...):
·    annamaja koša - fizičko tijelo, tijelo hrane na koje utječu hrana (sattvična, zdrava, laktovegetarijanska), okolina i društvo (pozitivni, dobri međuljudski odnosi).
·    pranamaja koša - dio astralnog tijela, energetsko tijelo, suptilni omotač kozmičke energije koji prožima i okružuje fizičko tijelo. Tvori našu auru - zračenje koje dolazi od nas. Prana je suptilna hrana nužna za naš život, koju unosimo sa svakim dahom, ali i hranom koju jedemo, odnosno utječemo na nju i našim mislima i osjećajima.
·    manomaja koša - dio astralnog tijela, mentalno tijelo, omotač mentalne energije, beskrajnog dometa (um i misli mogu dosegnuti bilo koje mjesto). Kaže se da čitav svijet postoji u našem umu. Nadzor nad svojom sudbinom postiže se ovladavanjem svojim umom, što se postiže njegovanjem dobrih misli i osobina - slijeđenje pravila jame i nijame, razumijevanjem, davanjem, molitvom, ponavljanjem mantre...
·    vigjanmaja koša - dio astralnog tijela, intelektualno tijelo, tijelo razuma, intelekta, koji također može biti usmjeren pozitivno ili negativno, ovisno o društvu u kojem se nalazimo, osjetilnim podražajima koje primamo iz okoline. Tvore ga iskustva, odgoj, obrazovanje iz ovog života. Intelekt može biti korisno pomagalo, ali i zapreka. Stoga uvijek trebamo koristiti i buddhi (intelekt) i viveku (ispravno razlučivanje).
·    anandmaja koša - kauzalno tijelo, tijelo blaženstva, najsuptilnije od svih omotača i najteže ga je prevladati jer je težnja za ispunjenjem želja, udobnošću i užitkom moćna motivacija i sila u nama.
Omotači čine, zapravo, svojevrsnu zaštitu u ovom materijalnom svijetu, baš kao oklop na vitezu. Problem nastaje tek kad se poistovjetimo s njima, zaboravljajući da smo, zapravo, ono ispod njih...

Broj komentara: 6:

  1. Znao sam da je to skopirano iz jedne starije knjige. ;D No, je li knjiga doista fantastična?!

    OdgovoriIzbriši
  2. Što je kopirano? Može li se Istina doista kopirati? Meni je knjiga fantastična, vrlo čitka, pitka, za stalno isčitavanje... 😀

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa to o košama. A ako nije ispričavam se. Uh, ako je tako kako kažeš onda sam u problemu ako kažem dvije-tri na račun gurua. Zato bolje ne.

      Izbriši
    2. Pa koše nisu ekskluziva, kao ni nadiji, asane, disanje, pranajama... Život 😀 ali ga trebamo tretirati kao dragulj 😉

      Izbriši
    3. Obično se dešavaju sranja dok tretiraš život najbolje što možeš, mislim da znaš i sama.

      Izbriši
    4. Najbolji (najbolje iskorišteni) dani u životu bili su dok sam bila svjesna da nemam još puno vremena. U tom smislu dragocjen – Carpe diem 😊

      Izbriši